Voorkeurshouding

Voorkeurshouding en/of huilbaby

Voorkeurshouding en als gevolg daarvan vervorming van de schedel is een veel voorkomend probleem bij zuigelingen. Vaak zitten deze kinderen niet goed in hun vel, ze huilen veel, hebben geen goed slaapritme en hebben moeite met voeding en veel buikkrampjes.

ook kan de motorische ontwikkeling hierdoor vertraagd worden.

Oorzaken van de voorkeurshouding: De voorkeurshouding kan ontstaan wanneer de baby lang ingedaald heeft gezeten bij de moeder tijdens de zwangerschap. Ook kan tijdens de bevalling het nekje geblesseerd raken door vacuüm verlossing of een keizersnee. Het nekje draait dan niet makkelijk naar beide kanten, hierdoor gaat de baby liggen op de kant die het makkelijkst is. Door de eenzijdige belasting van de schedel wordt deze scheef en afgeplat. Wanneer stimulering van het kindje naar de andere zijde niet lukt omdat hij steeds weer terug rolt kan de kinderfysiotherapeut helpen. De klachten kunnen schijnbaar verbeteren, maar het probleem in de nek is niet vanzelf verholpen.

De baby gaat compenseren. Hierdoor wordt het kindje prikkelbaar en huilt veel. Bij voorbeeld: aan- en uitkleden is lastig het kind gaat huilen als de kleertjes over het hoofdje moeten. Het kind is onrusig en wil niet gaan slapen, iedere keer schrikt het weer wakker.  Het kindje gaat overstrekken en is niet lekker knuffelig. het kindje wil niet plat liggen inslaapgevallen op de arm wil jet het wegleggen in bed en hij schrikt weer wakker. Voeden is lastig, het kind spuugt veel en het krijgt buik krampjes.

pcm meting

PCM meet methode

PCM meet methode

De scheefheid van het hoofdje meten wij met de PCM methode. Er wordt een zacht bandje om het hoofd van de baby geplaatst,dit bandje wordt hard. Met het aangeven van de meetpunten neus en oren kunnen we precies en wetenschappelik valide uitrekenen hoe scheef het hoofdje is. Door hermeteing na een paar maanden kunnen we zien hoe het hoofdje verandert van vorm.

Bij ons in de praktijk werken wij al sinds 2002 samen met goed opgeleide manueel therapeuten. Uw kind wordt eerst onderzocht door de kinderfysiotherapeut. Wanneer zij vaststelt dat er een bewegingsbeperking in de nek aanwezig is wordt in overleg met u de manueel therapeut ingeschakeld. Door de manueel therapeut wordt als het ware de weg vrij gemaakt in het nekje. Daarna leert u van de kinderfysiotherapeut hoe u uw kind kan oefenen en stimuleren zodat de voorkeurshouding verdwijnt en de afplatting van het hoofdje verminderd. Ook zal uw kind veel rustiger en meer tevreden worden.

Ervaring van Yvonne

Na een lastige bevalling met vacuüm verlossing is ons eerste kindje Wouter geboren. na 2 weken viel mij al op dat hij steeds naar rechts keek en een plat hoofdje kreeg. Ook had hij veel buikkrampjes en wilde de borstvoeding aan de rechterkant minder goed dan aan de linker kant. Wouter huilde ook veel.

Op het consulatie buro kreeg ik de folder over voorkeurshouding en heb geprobeert de adviezen op te volgen. Wouter wilde niet naar links draaien met zijn hoofdje het rolde gewoon terug. Na 6 weken kwam ik bij Caroline zij heeft Wouter onderzocht het hoofdje gemeten en het nekje gevoelt. Dit zat goed vast bij lichte aanraking ging hij meteen huilen.

In samenwerking met de maueel therapeut is de nek van Wouter los gemaakt en met de oefeningen van Caroline had in na 2 weken een heel ander kind, Hij was rustiger, kon zijn hoofd draaien , dronk en sliep  beter. Ook de afplatting werd minder en hoefde hij geen helmpje.

Yvonne P. (apeldoorn)

Geef een reactie