Last van Hoofdpijn? Bij Erik vindt u de juiste behandeling

Dagelijks hebben naar schatting zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hoofdpijn. Een goede nachtrust en een pijnstiller werken meestal prima tegen een vervelende hoofdpijn. Maar wat als dit niet werkt en de hoofdpijn dan nog steeds blijft aanhouden of  geregeld terugkomt. Hoofdpijn belemmert je dagelijks functioneren. Daarbij leidt het ook tot een verminderde arbeidsprestatie, dus een effectieve behandeling is nodig.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. De meeste bekende soorten hoofdpijn zijn:

Migraine, spanningshoofdpijn, cluster hoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en hoofdpijn door overmatig gebruik van medicatie, alcohol of koffie.

Elke vorm van hoofdpijn heeft zijn eigen kenmerken en symptomen.

Als men weet wat de oorzaak is van de hoofdpijn, is de hoofdpijn meestal goed behandelbaar.

Bij de bestrijding van hoofdpijn denk je niet meteen aan een manueeltherapeut die je van de hoofdpijn af gaat helpen, maar als de hoofdpijn gepaard gaat met nekklachten kan een manueeltherapeut wel degelijk hierbij een grote rol spelen.

De twee vormen van hoofdpijn, waarbij behandeling door een manueeltherapeut effect heeft, zijn de spanningshoofdpijn en de cervicogene hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Ongeveer 3 procent van de mensen leidt aan chronische spierspanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door een drukkende klemmende pijn aan weerszijden van het hoofd in combinatie met verhoogde spierspanning bij de schouders en/of in de nek. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat de oorzaak/trigger is van spanningshoofdpijn is nog onduidelijk. Is het de spanning/stress die zorgt voor de hoofdpijn of juist andersom. De meeste mensen bestrijden de hoofdpijn met reguliere pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Dit neemt echter de oorzaak van de spierspanning in nek en schouders niet weg.

 Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten komende vanuit de nek. Deze hoofdpijnklachten zijn voornamelijk gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd. Vaak gaat deze hoofdpijn gepaard met bewegingsbeperkingen in de nek. Druk in de nek kan de hoofdpijnklachten opwekken. Ook is er vaak uitstraling in de schouder en arm aan dezelfde zijde. Eenzijdige hoofdpijn kan ook een oorsprong hebben in de kaak.

 Behandeling

Manuele therapie

De manueeltherapeut heeft een heel scala aan behandelmethoden om de spierspanning  en bewegingsbeperkingen in nek en kaak  te verminderen en je op die manier van de hoofdpijn af te helpen.

Uit onderzoek is gebleken dat  manuele therapie beter helpt bij chronische hoofdpijn dan reguliere behandeling met pijnstillers en stressmanagement.
Zowel direct na de behandeling als na een half jaar was de manuele therapie effectief bij chronische hoofdpijnklachten. Niet alleen het aantal hoofdpijndagen daalde, maar ook het dagelijks functioneren verbeterende.

Erik is onze hoofdpijnspecialist die volgens een pijnvrije manueel therapie methode werkt (van der Bijl).

Dry Needling

In de praktijk gebruiken ook de nieuwste innovatieve behandelmethode “Dry Needling” waarbij spierknopen/triggerpoints worden aangeprikt met een accupunctuurnaald om de spierspanning op te heffen. Dit is zeer effectief bij hoofdpijnklachten.

Bij Fysiotherapie Hoogendoorn zijn Erik van den Akker ( manueel therapeut) en Caroline Hoogendoorn (kinder- en algemeen fysiotherapeut) gespecialiseerd in Dryneedling.

Maak gerust een afspraak om van jouw hoofdpijn af te komen.

FYM Apeldoorn 2017-02 Fysiotherapie Hoogendoorn Hoofdpijn Een mooi artikel over dit onderwerp

Erik van den Akker.

Reacties gesloten.