Vraag om extra informatie of maak snel een afspraak.

Maak een afspraak

Voorkeurshouding en/of huilbaby

borst ontsteking fysiotherapie hoogendoorn

Soms zitten zuigelingen niet goed in hun vel, ze huilen veel, hebben geen goed slaapritme en hebben moeite met voeding en veel buikkrampjes. Hierdoor kan de motorische ontwikkeling vertraagd worden. Voorkeurshouding en als gevolg daarvan vervorming van de schedel is een veel voorkomend probleem bij zuigelingen.

Oorzaken van de voorkeurshouding

De voorkeurshouding kan ontstaan wanneer de baby lang ingedaald heeft gezeten bij de moeder tijdens de zwangerschap. Ook kan tijdens de bevalling het nekje geblesseerd raken door vacuüm verlossing of een keizersnee. Het nekje draait dan niet makkelijk naar beide kanten, hierdoor gaat de baby liggen op de kant die het makkelijkst is. Door de eenzijdige belasting van de schedel wordt deze scheef en afgeplat. Doordat baby’s van af het begin op de rug slapen en weinig op de buik gelegd worden vervormt de zachte schedel makkelijk. Vaak lukt stimulering van het kindje naar de andere zijde niet omdat hij steeds weer terug rolt. Dan kan de kinderfysiotherapeut helpen. Met specifieke oefeningen en manieren om je kind te hanteren.

Wanneer de voorkeur blijft bestaan gaat de baby compenseren. Hierdoor wordt het kindje prikkelbaar en huilt veel. Bijvoorbeeld: aan- en uitkleden is lastig het kind gaat huilen als de kleertjes over het hoofdje moeten. Het kind is onrustig en wil niet gaan slapen, iedere keer schrikt het weer wakker. Het kindje gaat overstrekken en ligt niet rustig in je armen. Je kindje wil niet plat liggen. Wanneer het op de arm of in de draagzak in slaap is gevallen en je wilt het wegleggen in bed dan schrikt het vaak weer wakker en kan je opnieuw beginnen. Voeden is lastig, het kind spuugt veel en het krijgt buikkrampjes.

PCM meet methode

Om de scheefheid van het hoofdje meten gebruiken we de PCM methode. Er wordt een zacht bandje om het hoofd van de baby geplaatst,dit bandje wordt hard. Met het aangeven van de meetpunten neus en oren kunnen we precies en wetenschappelijk valide uitrekenen hoe scheef het hoofdje is. Door na een paar maanden opnieuw een meting te doen kunnen we zien hoe het hoofdje verandert van vorm.

Ervaring van Yvonne

Na een lastige bevalling met vacuüm verlossing is ons eerste kindje Wouter geboren. na 2 weken viel mij al op dat hij steeds naar rechts keek en een plat hoofdje kreeg. Ook had hij veel buikkrampjes en wilde de borstvoeding aan de rechterkant minder goed dan aan de linker kant. Wouter huilde ook veel.

Op het consultatie bureau kreeg ik de folder over voorkeurshouding en ik heb geprobeerd de adviezen op te volgen. Wouter wilde niet naar links draaien met zijn hoofdje het rolde gewoon terug. Na 6 weken kwam ik bij Caroline Hoogendoorn zij heeft Wouter onderzocht het hoofdje gemeten en het nekje gevoeld. Er zat veel spierspanning in de nek en hij ging meteen huilen.

Met de oefeningen van Caroline hadden we na 2 weken al een heel ander kind. Hij was rustiger, kon zijn hoofd draaien, dronk en sliep beter. Ook de afplatting werd minder. De begeleiding van Wouter duurde een half jaar zodat Caroline ons kon begeleiden in ieder volgend stapje van de ontwikkeling. Hij ontwikkelde zich mooi symmetrisch en de afplatting van het hoofd werd minder. We hebben nu een rustige vrolijke baby.

Yvonne P. (Apeldoorn)